snesy@abv.bg +359 898 444 519

Бизнес етикет

November 5, 2016
No Comments

Бизнес етикет
Много хора, когато се озоват на обществено място са несигурни в себе си и губят концентрацията си. Това може да бъде фатално в бизнеса и да доведе до ситуации, в които пропуснатата възможност се превръща в изгубена възможност. Затова винаги трябва да сме готови и да знаем как да излезем от една неприятна ситуация или въобще да не допускаме условия за създаването й.
Бизнес етикетът е начинът, по който посрещаме очакванията във взаимодействието между сътрудниците в една компания, както и изграждането на правилните връзки с нашите клиенти. Правилата на етикета са много и могат да бъдат доста сложни, ако не са поднесени по-правилния начин. Основното към което всеки един уважаващ себе си човек трябва да се стреми е да успее да направи най-убедителното представяне на компанията си. Това се постига най-лесно когато се работи в екип. Успехът във всяка индустрия разчита на взаимоотношенията, независимо дали те са с колеги, с клиенти, с доставчици или с инвеститори. Когато сме добре обучени и внимателни в отношенията с другите, създаваме приятни, продуктивни и дългосрочни бизнес отношения и е важно да знаеме как да блеснем в компанията на другите.
Етикетът представлява правилата, които човек трябва да спазва, за да се чувства добре в обществото и да кара хората около себе си също да се чувстват добре. Няма нищо по-хубаво от това да направите общуването приятно и най-вече ползотворно. За тази цел трябва да владеем добре следните категории: бизнес етикет и протокол, комуникационни умения и презентационни умения.
Ето и няколко полезни съвета за бизнес отношенията:
– Направете проучване
Изключително важно е да проучите спецификата на бизнес отношенията не само с вашата страна, но и в тази в, която отивате.
– Слейте се с тълпата
Когато пристигнете, гледайте да не се набивате на очи. Предварително научете ключови думи и фрази. Определено ще ви потрябват и ще влезнат в употреба, а освен това ще направите добро впечатление.
– Спазвайте йерархията
Направете предварително проучване дали йерархията в съответната страна се базира на възраст, пол и т.н., за да си спестите неловки ситуации. Тук е моментът да отбележим, че трябва да внимаваме как се обръщаме към даден човек. Бъдете изключително предпазливи с използването на малки имена.
– Овладейте правилата за разменяна на визитки
Тук идват правилата и етикетът за размяна на визитки, които налагат визитката да е в отлично състояние, а от вас се очаква да я подадете лично на събеседника си. В арабските страни никога не я подавайте с лявата ръка, а ако сте в Сингапур, Япония или Китай давайте и взимайте визитките с две ръце. Не забравяйте да извадите своята само и единствено от визитник. Изчакайте да ви представят на някого и едва тогава му дайте своя визитка. Когато приемате визитки, не е зле да вметнете колко са хубави, след което да ги приберете във визитника. Не ги оставяйте небрежно където ви попадне, защото това е знак за неуважение.
– Не пренебрегвайте ръкостискането
Важно е да знам, че етикетът за ръкостискане по света варира. Например за Латинска Америка е характерно лекото и продължително здрависване, за Русия – силното ръкостискане. Не забравяйте, че ръкостискането може да бъде придружено от прегръдка, целувка или поклон, в зависимост от това в коя точка на света се намирате. Трябва да бъдете много предпазливи с порядките.
От всичко споменато до тук, става ясно, че традициите в различните страни неминуемо се отразяват и на бизнес етикета в отношенията, затова винаги се съобразявайте откъде е човекът, с когото ви се налага да общувате и никога не подценявайте първото впечатление. То е от огромно значение.